« Home | Á tout à l’heure, Astérix! » | You make me feel like I can fly, so high, E-LE-VA-... » | Cake-Never there » | Ρέα » | Σινεμά » | Χάγη ακούει; » | Αποκλεισμένος στη Σαλονίκη » | "Κρόκους" » | The neutrality of this article is disputed » | George is your man » 

Τρίτη, Φεβρουαρίου 14, 2006 

Για-βατήριο γραφειοκρατία


Σήμερα ξύπνησα απ΄τα χαράματα για να πάω στο Αστυνομικό Τμήμα να βγάλω νέο διαβατήριο αποφεύγοντας όσο δυνατό την ουρά. Κατόπιν μισάωρης παραμονής μου στο τμήμα, κατέληξα στα εξής συμπεράσματα, που παραθέτω για δική σας ευκολία.

Προτού πας να βγάλεις νέο διαβατήριο, θα πρέπει:
1.Να έχεις ενημερωθεί για τα κατάλληλα χαρτιά από εδώ. (θα το εκτιμήσουν οι αστυνομικοί)
2.Να γνωρίζεις σε ποιο Α.Τ. να απευθυνθείς, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας σου.
3.Να 'χεις βγάλει τις περίφημες φωτογραφίες 4Χ6. Οι τεχνικές προδιαγραφές σημειώνονται εδώ. Μην κολλάς τόσο-μετά από δυο μήνες "πατάτας" οι φωτογράφοι έχουν μάθει τη δουλειά τους. Από τις πιο σημαντικές λεπτομέρειες είναι πάντως το φόντο να 'ναι άσπρο και η φωτογραφία άφθαρτη [τυχόν γρατζουνισμένες επιστρέφονται κατά σαφή δήλωση της αστυφύλακος που με εξυπηρέτησε]. Με μια πρόχειρη έρευνα αγοράς μεταξύ των "ατσίδων με τα μπλε" και εμού διαπιστώσαμε ότι εγώ είχα βγάλει τις φθηνότερες φωτογραφίες στο φωτογράφο της γειτονιάς μου (8,5€ οι 3). [Ο αστυφύλακας υπηρεσίας πιάστηκε κορόιδο με 10€ τις 2 σε φωτογραφείο της Πολίχνης-χι χι]
4.Να 'χεις αγοράσει τα σχετικά παράβολα, συνολικής αξίας 50€ (περίπου). Προσοχή όμως! 50€ στοιχίζουν αν τα αγοράσεις από την εφορία ή τα ΚΕΠ. Στα εξουσιοδοτημένα σχετικώς βιβλιοπωλεία πληρώνεις "καπέλο" 10€.
5.Να 'χεις μαζί το παλιό σου διαβατήριο και ασφαλώς την ταυτότητα.
6.Να 'χεις εθιστεί στα τελευταία άσματα της Πέγκυς Ζήνα, διότι τα ηχεία των αστυνομικών Η/Υ τα παίζουν σε mp3, και δεν αντέχεται αλλιώς η παραμονή σου εκεί.

Τέλος, η υπεύθυνη δήλωση που αναγράφεται στα χαρτιά είναι αχρείαστη, διότι συμπληρώνεις μια έτοιμη στο αστυνομικό τμήμα.

Αυτά από μένα,
καλημέρα και καλή τύχη!



blόgισε σχετικώς η Μία Ου

Την τελευταία φορά που είχα βγάλει διαβατήριο, περίμενα "μόνο" 1 1/2 ώρα στα γραφεία της Νομαρχίας. Λέω να πάω να βγάλω κι εγώ σύντομα, ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σου τη βαρέσει να μεταναστεύσεις...

Μπράβο σου, για το HOWTO.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω τον "Έλλην". Ρε γαμώτο για να πας να αγοράσεις ένα κιλό πατάτες πρέπει πρώτα να έχεις παρακολουθήσει όλες τις πατατοευρώσφυγμομετρήσεις του star για την τρέχουσα εβδομάδα, να φιλοσοφήσεις με τον περιπτερά για το σύστημα Καποδίστριας (που δεν έμεινε κοινότητα για κοινότητα και έχει και άμεση σχέση με το θέμα), να μαλώσεις με τουλάχιστον δέκα υπαίθριους πωλητές (και κανά δυο λαικόαγορίτες, κατά το μαυραγορίτες), να πάρεις τηλέφωνο τη γιαγιά σου και να κλαφτείς που δεν σου στέλνει από κάνα κιλό πατάτες, λες και χρειάζεται λιγότερη προσπάθεια στο χωριό, να κλάψεις για τα χαμένα cents, να γράψεις στο blog και εν τελει να αγοράσεις από το ακριβότερο super market, γιατί η σακούλες του είναι πιο γερές.

Αλλά όλοι πιστεύουν ότι για να αποκτήσεις ένα δημόσιο έγγραφο που σου εξασφαλίζει πρόσβαση στις περισσότερες χώρες του κόσμου, αρκεί να πας στο τμήμα και πεις μια καλημέρα.

Και ερωτώ: Έλλην εσύ, γιατί όχι Έλλην και ο blue;

Και ερωτώ ξανά: Αφού τελικά το mopo κάνει καλά τη δουλειά του και έχει τα πάντα (που θα χρειαστείς) στις σελίδες του, σχετικά όμορφα τακτοποιημένα, προς τι η ειρωνεία; (η οποία εμφανίζεται κυρίως στον "αχ τα χρόνια τα δικά μας περιμέναμε 1 1/2 ώρα, άντε να μεταναστεύσω επιτέλους" commentator - που όμως μάλλον ούτε μέχρι Καλοχώρι...).

Και ερωτώ ξανά μανά: Τι το θες το διαβατήριο, εν τέλει; Σε χώρα της Ε.Ε. πας.

Kαι...: Λίγα λόγια για τους βιβλιοπώλες που βάζουν 10 ευρώ καπέλο στα παράβολα... Ακούς εκεί... Αυτοί να μην ζήσουν; Πως; Έχεις δει εσύ κανέναν να αγοράζει βιβλία; (Όχι τα ρομάντζα της Ομηρόλη και το τελευταίο του Παπακαλιάτη ΔΕΝ είναι βιβλία)

Κοίτα.

Η αλήθεια είναι πως ήταν πιο φιλική η διαδικασία παλιά που πηγαίνες απλώς στο ΚΕΠ της γειτονιάς κι όχι σε ένα χώρο γεμάτο οπλισμένους. Όχι ότι πέρασα άσχημα στο τμήμα, μια χαρά ανταποκρίθηκαν στην ευγένειά μου.
Το post το 'γραψα, παρά το γεγονός ότι mopo δίνει σαφείς οδηγίες κι όποιος ψάχνει βρίσκει, διότι διάβασα τόσα πολλά αρνητικά άρθρα για την όλη διαδικασία που απλώς εμπνεύστηκα όταν την έζησα.
Όσο για το καπέλο των βιβλιοπωλείων, δε θα μπορούσα να γκρινιάξω, αφού το πλήρωσα, παρά τις σχετικές αντενδείξεις των αστυνομικών, γιατί απλώς βαριόμουν να φύγω, να πάω στην εφορία και να επιστρέψω.
Τέλος, το διαβατήριο το 'βγαλα διότι καλή η ΕΕ, αλλά δε σκοπεύω να παραμείνω στα σύνορά της και μόνο.

ellinikes grafiokratikes aidies. Tha eprepe na ekdidoun diavatiria mono me tin taftotita. If you have an id you are a citicen, if you are a citizen you are entitled to have a passport.

Δημοσίευση σχολίου

c'est moi:

  • I'm Ttallou
  • From
ttallou's blog profile