Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 28, 2005 

Οδυσσέας Μάργαρης

[λίγο αργά, αλλά...]
Στον αγαπημένο μας Μύλο, στην αίθουσα τέχνης, εκτίθενται μέχρι αύριο 15 πολύ όμορφα και πολύ προσωπικά έργα τέχνης για τον Οδυσσέα Μάργαρη.
Αν πας, μην ξεχάσεις στην έξοδο να πάρεις το καλαίσθητο βιβλιαράκι. Μαθαίνοντας την ιστορία αυτού του ανθρώπου τα έργα αποκτούν αυτομάτως μεγάλη ιστορία...


©Δημήτρης Ξόνογλου, 2005, μικτή τεχνική


Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2005 

Tiri ni ni...


Σνιφ, σνιφ... Μυρίζει... ΤΥΡΙΝΙΝΗ! :)


Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 21, 2005 

Φοβάμαι

Rec:"Ρόδες 2005, Δεν είναι ο κόσμος σου αυτός, αφιερωμένο..."


Δεν

είναι ο κόσμος σου αυτός
είναι διαφορετικός
σου 'χα πει μια νυχτιά,
θυμάμαι.

based on "Φοβάμαι" (
Ρόδες & Ελευθερία Αρβανιτάκη)

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2005 

Leider...


[Κρίμα, Αγκέλα μου, και το πήγαινα "τρελά" το Βερολίνο σου...]


Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 14, 2005 

Requiem για έναν «έρωτα»


«Οι κάθε λογής επισκέπτες μέθυσαν από τα χαμόγελα και τους μεζέδες και αποκάλεσαν την πόλη μας ερωτική. Κρίμα που δεν ξέρουν ότι δεν υπάρχουν ερωτικές πόλεις παρά μόνο άνθρωποι που ερωτεύονται σ' αυτές.»

Έχει μία και πλέον ώρα που διάβασα το editorial του Σπύρου Σαρανταένα στο περασμένο City και τα λόγια του ακόμα αντηχούν στο μυαλό μου. Περιμένω στη στάση –όχι του μετρό, Αθηναίε μου, η πόλη μας φοβάται τα υπόγεια- και χαζεύω τη φωταγώγηση της Εγνατίας. Φέτος δεν έχω πάει ακόμη στην έκθεση –κι ούτε πρόκειται να την προλάβω-, όπως τόσα χρόνια, που συντηρούσα στα περίπτερά της μια ακόμα δυνατή παιδική ανάμνηση. Βλέπεις, εδώ και μέρες είμαι σε δίλημμα, διάβασα ένα κείμενο για τη ΔΕΘ και μ’ άγγιξε. άραγε πόσα προσφέρει αυτός ο θεσμός στην πόλη; Διότι, ναι, σύμφωνοι, άθλια σε αισθητική τα περίπτερά της, και αηδιαστική η ευκαιριακή προσκόλληση στη Θεσσαλονίκη αυτές τις μέρες. Αλλά εμένα μ’ αρέσει που η πόλη ξαφνικά για δέκα μέρες γεμίζει κόσμο. Που φοράμε «τα καλά μας», έστω με τα μπαλώματά τους, που πίνουμε μαύρες μπύρες και τρώμε λουκάνικα, όχι γιατί έχει σημασία, αλλά γιατί έτσι συνηθίσαμε. Ξέρω, πάλι υποσχέσεις θα ακούσω μονάχα και λόγια μεγάλα, ότι είναι όμορφη η πόλη κι ερωτικά τα σοκάκια της, και πάλι την πλάτη θα μας γυρίσουν όσοι ξερογλείφτηκαν με τις γεύσεις της. Μα ακόμη κι αυτό τ’ αγαπάω, να μοιράζομαι μ’ άλλους όσα λίγα αγαπώ σε ένα περιβάλλον που μάλλον αντιπάθεια βγάζει τις καθημερινές που βασανίζουμε το κέντρο του.

Λοιπόν, όπως λέει ο Σαρανταένας, η πόλη δεν είναι ερωτική. Σάμπως, τι να ’ναι τάχα ερωτικό εδώ πάνω; Η βρώμικη Εγνατία που ζέχνει απ’ τα βουλωμένα φρεάτια ή ο χοντροκομμένος Λευκός Πύργος; Ποια φωνή ηχεί ερωτικά στα αυτιά σας, των φολκλόρ πολιτικών της πόλης ή των ραδιοφώνων που ξερνάν ανελέητα αρρωστημένο οπαδισμό και «εθνική προστασία» στους ακρίτες του βορρά (εκτός κι αν τη βρίσκετε με τα σποτάκια του Ερωτικού- εγώ μονάχα γέλιο βγάζω μαζί τους); Μήπως πάλι σας εμπνέουν τα πάρκιγκ στην παραλία της Κρήνης ή η αύρα του Θερμαϊκού; Εμένα πάντως όχι...

Για μένα, και το ‘χω ξαναπεί, το θυμάσαι Αστέρη, ερωτική είναι μονάχα η πόλη που τα μάτια μας χαίρονται να βλέπουν, όχι η ερωτική Θεσσαλονίκη που στην όψη της αποστρέφεις το βλέμμα σου. Ερωτικοί είναι οι ζαχαροπλάστες που ανταγωνίζονται για την τέρψη μας: Άλλος με τα τσουρέκια του, άλλος με τα τρίγωνα κι άλλος με το καζάν ντιπί του. Ερωτικά είναι τα μπαρ που δε χρειάζονται βιτρίνα ούτε πόρτα, και τ’ αγαπάς μονάχα γιατί αγάπησες τη μουσική τους και τα τοπία τους. Ερωτικοί είναι οι άνθρωποι, όχι εκείνοι που μαλώνουν στα ραδιόφωνα, μονάχα εκείνοι που σου πιάνουν κουβέντα στη στάση γιατί δε φοβούνται το άγνωστο.

Η Θεσσαλονίκη δεν είναι ερωτική γιατί έτσι θέλουν τα τοπία της. Η Θεσσαλονίκη είναι ερωτική διότι εμπνέει πάθη. Καθόλου τυχαία, άλλωστε, δε λέγεται «συμπρωτεύουσα». Ήταν πάντα δεύτερη, στη σκιά της πρωτεύουσας, είτε Πόλη λεγόταν αυτή είτε Αθήνα. Κι όταν ζεις στη σκιά ανάβεις φωτιές για να αντέξεις. Κι οι φωτιές ανάβουν πάθη...

Κάθε φορά προτού κατέβω στην Αθήνα παίρνω και διαβάζω μια «Μακεδονία». Εγώ, που αντιπαθώ τον τοπικισμό του ντόπιου τύπου. Θέλω να παίρνω μαζί μου μια πνοή από την πόλη που μονάχα μ’ ανέθρεψε –διότι δε με γέννησε, μήτε θα με κρατήσει σιμά της για πάντα-, όχι την «ερωτική» σας Θεσσαλονίκη, την «ερωτική» μου Θεσσαλονίκη, τις εικόνες που εγώ αγάπησα περπατώντας την.

«Και μερικές φορές ανατριχιάζω όταν σκέφτομαι ότι πιο πολύ αγαπώ αυτούς που την κατοικούν, από ότι την ίδια την πόλη».


Να ’σαι καλά που μας το θυμίζεις,
Σπύρο.

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 10, 2005 

Έλληνες πολύτεκνοι

Κάποιο καλοκαιρινό δειλινό ρεμβάζοντας στην αποβάθρα κοντά στο φάρο της Μυτιλήνης παρατήρησα ότι γύρω μου υπήρχαν πολλά προφυλακτικά. «Είναι έρημο το περιβάλλον και τους εμπνέει, ε;», ρώτησα την υπόλοιπη παρέα. Η Ζωή, που σπούδαζε στο νησί Επιστήμες της Θάλασσας, γέλασε πονηρά και μου είπε: «Κι όμως, τα προφυλακτικά είναι ένας κλασικός τρόπος να διαπιστώνεις την ηλικία ενός δείγματος θαλάσσιου πετρώματος: Αν σε ένα δείγμα διαπιστώσεις δυο στρώσεις προφυλακτικών –διότι η θάλασσα πάντα προσέλκυε τον έρωτα- κι ανάμεσά τους κενό, σημαίνει ότι το δείγμα αυτό μετράει δεκαετίες. Διότι τα προφυλακτικά άρχισαν να χρησιμοποιούνται από τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα, μετά η χρήση τους αναχαιτίστηκε ώσπου να επανέλθουν το ’80, ως πρόληψη στο AIDS».
Στις μέρες μας μέθοδοι αντισύλληψης υπάρχουν αρκετές. Κάποιοι επιλέγουν να μην τις χρησιμοποιούν. Μαγκιά τους. Θέλουν να αποκτήσουν «όσα παιδιά τους στείλει ο Θεός». Τους θαυμάζω είναι η αλήθεια- τα παιδιά είναι ευτυχία και το να έχεις το θάρρος να αποκτήσεις πολλά δείχνει κάποιου βαθμού γενναιότητα. Αυτό που κατηγορώ είναι η τάση ορισμένων πολύτεκνων να επιβάλλουν την άποψή τους για τα πολλά τέκνα ως αποκλειστικά ορθή. Δηλαδή, είτε έχεις λεφτά να μεγαλώσεις τη φαμίλια είτε όχι, είτε ακόμη είσαι σε ηλικία να αντέχεις τα πολλά παιδιά ή όχι, οφείλεις να αντισταθείς στην αντισύλληψη διότι τα παιδιά «Ο Θεός τα φέρνει». Για μένα είτε Θεός τα φέρνει είτε πελαργός το βάζουμε κι εμείς το χεράκι μας, και βρίσκω έτσι κομματάκι ανεύθυνη τη στάση των πολύτεκνων που πρώτα γεννοβολάνε (διότι για ορισμένους μόνο το ρήμα αυτό αποδίδει το μέγεθος της τεκνοποίησης) όσα παιδιά «τους στείλει ο Θεός» και μετά ξεχνάνε το Θεό και παίρνουν στο κατόπι τους άρχοντες ζητώντας επιτακτικά ενίσχυση. Ακόμη χειρότερο είναι όταν οι συνδικαλιστές πολύτεκνοι προσπαθούν να επιβάλλουν τη θέση τους ως ορθή και χρήζουσα άμεσης βοήθειας, συχνά προβάλλοντας εαυτούς ως καρπερούς, υπεύθυνους πατριώτες ή και σωτήρες του έθνους. Έβλεπα, έτσι, σήμερα τον κ. Θεοτοκάτο, εκπρόσωπο των πολυτέκνων Ελλάδας, να αντιδρά στη ρύθμιση να θεωρούνται πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι διότι, λέει, έτσι θα πέσουν κι άλλο οι γεννήσεις! Λες και οι Έλληνες μετά το γάμο το μόνο που κοιτάζουν είναι να πιάσουν το όριο πολυτεκνίας για να χαίρουν των προνομίων του και μετά παιδιά-στοπ! Άλλωστε, κύριε Θεοτοκάτο μας, είπαμε, τα παιδιά τα φέρνει ο Θεός!
Μ’ αυτά και μ’ αυτά θυμάμαι τους γονείς μου που με παραμύθιαζαν ότι θα μου κάνουν αδερφάκι και πρόσφατα μου αποκάλυψαν πως αυτό ήταν αδύνατο, διότι μετά από μένα –που μ’ έκαναν στα 37- έπαιρναν τα μέτρα τους! Μόλις το έμαθα με πείραξε όλο αυτό το «δούλεμα» στην παιδική μου ηλικία, μα μετά το ξανασκέφτηκα κι είχαν δίκιο: Δε θα ‘ταν κρίμα το αδερφάκι μου να ‘χε ως βρέφος γονείς σαραντάρηδες;

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 09, 2005 

Περί επιστροφής...

«Δεν είσαι δαίμονας στη γη, στην κόλαση είσαι αγγελούδι»

Δεν είμαι σίγουρη τι με τραβάει πίσω στα blogs.
Είμαι σίγουρη όμως για το τι με διώχνει –ακόμα- απ’ αυτά.
Είναι η ανάγκη να εκφράζω τις σκέψεις μου φωναχτά σε φίλους για να βλέπω επι τόπου απόκριση...
...η ανάγκη μου τον τελευταίο καιρό να απομονωθώ...
...η ανάγκη να εκφράσω δημόσια κάποια πράγματα, θέλοντας και ταυτόχρονα μη θέλοντας να τα δουν κάποιοι...
Μα και η αηδία για τα κόμπλεξ ορισμένων τύπων που μπαίνουν και γράφουν ό,τι μαλακία τους κατεβαίνει στο κεφάλι.

Για αυτούς τους τελευταίους (τρολ, έμαθα, τους λένε) ο φίλος Όνειρος με συμβούλευσε ψες απλώς να αγνοώ την ύπαρξή τους.

Κοιτάξτε να δείτε. Εγώ δεν κλαίω εύκολα, έχω άλλους, πιο επώδυνους τρόπους να εκφράζω τη στενοχώρια μου. Μα σήμερα έκλαψα, εκτονώντας τα αποθέματα πίκρας του τελευταίου καιρού. Και πήρα μια μικρή ασήμαντη απόφαση. Να ξανανοίξω το blog, που η ύπαρξή του θα συμβολίζει για μένα ένα μικρό βήμα μετά από μια ακόμη πτώση. Γιατί όλα τα κακά μπορεί να τα ‘χω, και να παραδέχομαι πού και πού –σε στιγμές ατέλειωτης οινοποσίας- μα απ’ όλα τους το πείσμα και τον εγωισμό μου δε θέλω να τα διορθώσω.

Γιατί στο φινάλε πάντα αυτά με κρατάνε ζωντανή- κι εμένα και τα όνειρά μου.

Λοιπόν τα «Παραμύθια χωρίς νόημα» απόψε ξανανοίγουν. Πιο πολύ από ματαιοδοξία για τον τίτλο τους, ομολογώ (είμαι παραμυθού-τι να κάνουμε;).

Ανοίγουν με την προσδοκία να ξεσπάω πάνω τους και την ελπίδα να μην τα πιάσει στο στόμα του το monitor, διότι τον πολιτισμό του monitor είναι που σιχάθηκα πιο πολύ απ’ τα blogs.

Στα links θα έχω μόνο όσους ειλικρινά αγαπώ να διαβάζω και τους διαβάζω καθημερινά. Κι είναι οι ίδιοι από τους οποίους ζητώ μονάχα ένα άνοιγμα πού και πού στα παραμυθάκια μου.

Καλό σας ξημέρωμα, παίδες!


ΥΓ: -Πεύκο, πάμε να παίξουμε;



While listening to:
ΡόδεςΛόγια λόγια»

update: μεγάλος πόλεμος στους τρολ...

 

Where did i go wrong (and make it like this)?

Βουβό το κλάμα μου στο βωμό της δικαιοσύνης και της μοναξιάς.
Δε θα υποκύψω στις αρρωστημένες ορέξεις κανενός μαλάκα πουλημένου.
Διότι όσες σφαλιάρες και να φάω ακόμη καμιά δε θα πονάει περισσότερο από το ξερίζωμα της ψυχής και των ιδανικών μου.


ΥΓ: Αυτή τη φορά θα το πάρω το ρημάδι το δίπλωμα!

ΥΓ2: Αφιερωμένο στους Yanni, Oneiro και Lemon Without Dreams που συμβάλλουν στην προσπάθεια συντήρησης ενός σακατεμένου ονείρου.

c'est moi:

  • I'm Ttallou
  • From
ttallou's blog profile